
Ondernemersverhaal Des Beaux
Mee vorm geven aan de architectuur in je eigen stad. Dat doen Deborah Van Dam en Sofie Hellemans met Des Beaux Architectes.
“Oudere gebouwen met geschiedenis renoveren, is een uitdaging.”
Deborah Van Dam, 20 jaar architecte, en Sofie Hellemans, 11 jaar architecte, studeerden als geboren Mechelaars allebei aan het Henri Van de Velde-instituut in Antwerpen. Toen ze elkaar in 2014 opnieuw tegen het lijf liepen (ze kenden elkaar nog van vroeger bij het hockey), besloten ze te gaan samenwerken als Des Beaux Architectes. “We werken nu dus al vijf jaar samen, dat betekent dat we een jubileum moeten vieren”, bedenkt Sofie Hellemans.
Met Des Beaux Architectes richten Deborah en Sofie zich voornamelijk op woningbouw. Vanuit hun filosofie ‘architecture inside out’ werken ze het liefst aan een totaalconcept. Zo zijn ze niet enkel met het ontwerp van de ruwbouw bezig, maar evengoed met het interieur en dus de fijnheid op het terrein. Ze vinden het dan ook fijn dat er geregeld interieurprojecten aan hen worden toevertrouwd.
© foto Des Beaux Architectes
Ze zijn vooral gekend via mond-tot-mondreclame. “Als ieder project 2 à 3 nieuwe projecten voortbrengt, dan ben je goed bezig”, stelt Sofie vast. “Daardoor blijf je ook automatisch in dezelfde regio actief.” Beide dames volgen de projecten waar ze aan werken op de voet op. “Het is een enorme verantwoordelijkheid, maar het is soms moeilijk om mensen te overtuigen van je meerwaarde. Ze beseffen dat vaak pas op het einde van de rit”, zegt Deborah.
Met de fiets naar de werf
En die regio is niet toevallig voornamelijk Mechelen. Daar bestaat de indruk dat er veel architecten rondlopen. Het is dan ook een stad in volle ontwikkeling. Sofie: “We hebben in Mechelen de voorbije jaren vooral heel veel verbouwingsopdrachten. Het is geen bewuste keuze om ons daarop te focussen, maar dat komt nu eenmaal vaker voor in steden.”
Oudere gebouwen met geschiedenis renoveren, het heeft wel iets. “Binnenkort gaan we een beschermd monument in het begijnhof verbouwen. Het is UNESCO-werelderfgoed, dus ook niet evident met de hele regelgeving daarrond.”
Sinds 2016 zit Des Beaux Architectes in de Leopoldstraat op het gelijkvloers van een gebouw uit 1935 van de architect Chabot. Deborah: “We hebben het gelijkvloers helemaal verbouwd, met aandacht voor enkele elementen en materialen uit het interbellum.” Sofie: “Ideaal om op een paar minuten van het werk te wonen. Het is heel plezant efficiënt en ecologisch erbovenop om met de fiets naar het werk en de werf te kunnen gaan.”
Des Beaux groeit
Als van nature vullen Deborah en Sofie elkaar goed aan. Ze hebben ieder hun eigen projecten, en werken samen voor de grotere projecten. Samenwerken heeft als voordeel dat je elkaar geregeld feedback kan geven. Sofie: “Alleen werken als architect, gaat volgens mij niet, omdat je elkaar aanvult en inspireert.”
Deborah: “Ik ben iets meer met het interieur bezig, omdat dat ook mijn passie is. . Ik combineer het met mijn andere ‘uit de hand gelopen’ hobby en passie: juweelontwerp, al ontbreekt daar nu af en toe de tijd voor. Het fijne is dat je met het goudsmeden snel resultaat hebt, daar waar een architectuur project vaak 2 à 3 jaren duurt van ontwerp tot realisatie. Er zijn ook gelijkenissen, zoals de aandacht voor de materiaalkeuze en de creativiteit.”
De projecten stapelen zich op en dus zijn Deborah en Sofie ook op zoek naar versterking. Deborah: “Het is moeilijk om het geschikte profiel te vinden, omdat we iemand zoeken die ook eigen projecten kan opvolgen en het totaalaspect beheerst.”