Na 10 jaar valt het doek over Oh! Mechelen. Een terugblik op het afgelopen decennia.

Na 10 jaar valt het doek over Oh! Mechelen. Een terugblik op het afgelopen decennia.

Na 10 jaar valt het doek over Oh! Mechelen. Eind dit jaar gaat de deur definitief dicht. Als pionier in het aanbieden van kantoren en coworkingruimtes heeft stad Mechelen haar taak immers volbracht, nu de private markt vele alternatieven aanbiedt. We blikken graag even terug op de rijke geschiedenis van deze broedplaats voor groeiende ondernemingen.

Startende ondernemers, gevorderde starters, doorgroei ondernemingen, … Het ondernemershuis Oh! heeft het voorbije decennia heel wat ondernemers een werkplek mogen aanbieden. 142 ondernemingen en 476 bewOh!ners om precies te zijn, waarvan er maar liefst 113 een succesvolle doorstart hebben gemaakt. In 2015 kende Oh! Mechelen zelfs een bijna volledige bezettingsgraad en ook de afgelopen jaren bleef die hoog.

Door het bieden van sterke ondersteuning en startersfaciliteiten, is Oh! Mechelen uitgegroeid tot een verhaal van vestigen, groeien en verhuizen. Er ontstaan samenwerkingsverbanden en kruisbestuivingen, en bijgevolg groeien de bewOh!ners.

De periode 2017-2018 vergaderden ook 14.092 mensen in een vergaderruimte in het Oh!.

 

 

Testplek voor initiatieven
Van 2014 tot 2019 faciliteerde het ondernemershuis iedere donderdag van de maand het laagdrempelig netwerkevent Open Coffee. Zo’n 2.000 ondernemers kregen we daarbij over de vloer. Van 2012 tot eind 2019 maakt het Oh! ook deel uit van het grootste co-workingnetwerk van Vlaanderen: Bar d’Office.

Verder gaf Oh! Mechelen onderdak aan drie burgerinitiatieven, gestart vanuit een maatschappelijke behoefte. Zij kregen van het ondernemershuis ondersteuning op het vlak van locatie, netwerk en kennis om uit te groeien tot een rendabele en zelfstandige onderneming. Het gaat om Teal for Teal, Klimaan en Citamine.

Die laatste resulteerde in een standvastige onderneming. Op 11 mei opende Citamine, Coflab, de oesterzwamkwekerij, die koffiegruis als voedingsbodem gebruikt. Het collectief van ondernemende burgers wil van Mechelen een eetbare stad maken en tonen hoe ook de voedselindustrie een groenere toekomst tegemoet kan gaan.”

Tot slot was het Oh! een vruchtbare grond voor ondernemersinitiatieven zoals MEST, De Ecokoeriers, Track25 en Artenova. De ideeën en connecties voor deze initiatieven zijn allemaal vanuit het Oh! ontstaan: op een netwerkevent of door het voorstellen van een aantal actoren aan elkaar. Tien jaar lang werd sterk ingezet op die kruisbestuiving.

Eén groot netwerk
De afgelopen 10 jaar is het ondernemerhuis uitgegroeid tot een lokale community van starters, start-ups, scale-ups, de overheid, kennisinstellingen, studenten die elkaar ontmoeten om kennis te delen en te vergaren, ideeën en projecten af te toetsen en andere entrepreneurs te prikkelen.

Daarbij werden ook een heleboel partnerschappen opgezet. Denk bijvoorbeeld aan CityLab2800, een experimenteerruimte voor allerlei concrete smart city-toepassingen. Maar ook Voka en Unizo vonden hun weg naar het Oh! om adviesgesprekken, infoavonden en trajecten te organiseren. Sinds 2014 openden de studenten van de Belgian Advertisins School van Thomas More ook hun pop-up onderneming in het ondernemershuis en gaan ze in interactie met de bewOh!ners. En dan is er nog Bizidee, VLAIO, Watt Factory, APBC.Connecting The Dots, …

We hebben je op het oOh!g
Verder heeft Oh! Mechelen altijd sterk ingezet op het uitbouwen van een community van innovatieve ondernemers en doorgroeibedrijven. Eind 2016 werd daarom deze In Het oOh!g-nieuwsbrief in het leven geroepen.

Intussen zijn we 55 nieuwsbrieven later en hebben we een heleboel boeiende ondernemersverhalen, interessante tips, spraakmakende events en allerhande initiatieven met jullie mogen delen. We hopen dat we jullie veel leesplezier hebben gegeven en op mogelijke (samenwerkings)ideeën hebben gebracht.

 

Eind 2021 sluit het Oh! de deuren.
De ondernemersnieuwsbrief zal echter niet stoppen. Na de zomer zijn we helemaal terug met de ondernemersnieuwsbrief in een nieuw kleedje.

© foto BrandInk