stefboey_met-watermerk.jpg

Cocreatietrajecten ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Connecting The Dots 2018

Tussen 2016 en 2018 organiseert het designplatform ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. samen met POM Antwerpen, Stad Mechelen, Oh! Mechelen, Stad Antwerpen, De Winkelhaak, Stad Turnhout, Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw (SPK) een reeks co-creatietrajecten om kmo’s te matchen met creatieve ondernemers.

 

De exponentiële groei van technologie en de bijbehorende digitale revolutie zetten de huidige producten, services & businessmodellen onder druk. Ook veranderende wetgeving dwingt bedrijven vaak hun focus aan te passen. Sectoren die decennia of zelfs eeuwen stand hebben gehouden, worden plots gedwongen om zich razendsnel aan te passen.

Bedrijven die zich wel bewust zijn van de nakende veranderingen, stuiten dan weer op het probleem dat ze vaak niet weten hoe ze moeten beginnen innoveren. Niet dat ze het talent of de wilskracht niet in huis hebben, maar de vinger op de wonde leggen en vernieuwende oplossingen bedenken gaat verrassend genoeg vaak beter met de hulp en inzichten van een expert.

Niet zomaar een expert, maar wel iemand die getraind is in het vinden van creatieve, maar ook strategische, duurzame en werkbare oplossingen voor complexe problemen.

En wie is beter geschikt voor deze taak dan een creatieve ondernemer die hier 24/7 mee bezig is in tal van sectoren?

Of het nu gaat om een strategische heroriëntatie of het ontwikkelen van een nieuw product, Vlaanderen bulkt van de creatieve ondernemers die ervaring hebben met dergelijke uitdagingen. 

 

WAT?

Via de co-creatietrajecten verspreid over Antwerpen, Mechelen & Turnhout wil "ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. CONNECTING THE DOTS." KMO’s met innovatiepotentieel matchen met creatieve ondernemers om hen zo te helpen bij het bepalen van hun concrete kantelpunt.

Het traject voor 2018 is verhoogd qua intensiteit en bestaat uit vijf intensieve workshops die uiteindelijk leiden tot een plan van aanpak en een aanzet om verder business te doen. Elke workshop heeft een bepaalde insteek. Zo wordt er voldoende ruimte voorzien voor pitches, matchmaking, veldonderzoek, creatie en realisatie. Na elke workshop worden er genoeg dagen ingelast om alle info te laten bezinken en intern af te toetsen.

 

HOE ZIET ZO’N TRAJECT ERUIT?

Een inleidende sessie beantwoordt al uw eventuele vragen rond co-creatie en helpt u beslissen of u met uw KMO in het traject stapt. Deze sessie is uiteraard vrijblijvend en kosteloos.

Eens ingestapt in het traject leert u in een hands-on workshop de noden of uitdagingen van uw KMO duidelijk en concreet te kaderen. Dit resulteert in een krachtige ‘pitch’.

Deze pitch zal de basis vormen voor de matchmaking met een creatieve expert. KMO’s en creatieve ondernemers krijgen de kans zich aan elkaar voor te stellen en aan het einde van de rit beslist u als KMO zelf met wie u het verdere traject zal doorlopen. Indien meerdere profielen aansluiten bij uw concrete uitdaging, kunnen de creatieve experten uitgenodigd worden om uw KMO te bezoeken om de voorstellen tot innovatie meer in detail te bespreken.

In de drie workshops die daarop volgen ligt de focus helemaal op creatie en realisatie. Het veldonderzoek hierin genereert diepere inzichten over uw KMO, waarna er prototypes en concretere oplossingen volgen. Realisatie, implementatie en business modelling horen hier vanzelfsprekend ook bij. Dit vraagt uiteraard ook tussentijdse opvolging van u als deelnemer.

Tijdens het slotevent tenslotte worden alle KMO’s samengebracht om hun resultaten met elkaar en een breder publiek te delen.

 

WAT KOST HET?

De co-creatietrajecten van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. kaderen binnen een Europees subsidieproject (EFRO). Hierdoor betaalt u als deelnemend bedrijf uitsluitend de consultancy van de creatieve innovatie expert gedurende het traject, zijnde €2.000 + btw.

De volledige omkadering en facilitatie van het traject wordt u vanuit het subsidieproject aangeboden.

Instappen in een traject ter waarde van €7.560 + btw, voor minder dan de helft van de prijs, zo’n kans krijgt u niet elke dag.

 

VOOR WIE?

  • U bent zaakvoerder van een KMO gevestigd in de Provincie Antwerpen

  • U bent overtuigd van het belang van innovatie en wenst de mogelijkheden en impact ervan uit te zoeken voor de bedrijfsvoering van uw KMO om zo een meerwaarde te kunnen creëren

  • U hebt een gezonde interesse in een intensieve samenwerking met een creatieve expert, die uw bedrijf vanuit een nieuwe invalshoek zal doorlichten. U staat open om traditionele (werk)methodes uit te dagen

  • U volgt persoonlijk de inleidende sessie en de vijf workshops en voorziet tussentijds de nodige opvolging

 

WAAR EN WANNEER?

Starten doen we met een gratis inleidende sessie per regio gevolgd door een matchmaking en workshops.

In de drie steden wordt er in deze eerste twee workshops geleerd een uitdagende pitch te maken. Verder wordt er een eerste kennismaking en koppeling tussen KMO en creatieve ondernemer gerealiseerd.

Het hart van het traject (workshop 3 tot 5), hier ligt de focus op veldonderzoek, concrete ontwerpen, realisatie en implementatie. Ook hier in de drie steden dezelfde drie workshops.

 

voor Mechelen 

7 februari 2018 van 9u tot 11u: inleidende sessie

28 februari en 16 maart 2018 van 13u tot 17u matchmaking + workshop 1 & 2

29 maart, 24 april en 18 mei 2018 van 13u tot 17u: workshop 3-5
locatie: Oh! Mechelen - Kanunnik de Deckerstraat 20a, 2800 Mechelen

 

voor Antwerpen

6 februari 2018 van 9u tot 11u: inleidende sessie

20 februari en 7 maart 2018 van 13u tot 17u: matchmaking + workshop 1 & 2

21 maart, 18 april en 16 mei 2018 van 13u tot 17u: workshop 3-5
locatie: De Winkelhaak - Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen

 

voor Turnhout

6 februari 2018 van 15u tot 17u: de inleidende sessie

21 februari en 8 maart 2018 van 13u tot 17u: matchmaking + workshop 1 & 2

22 maart, 19 april en 17 mei 2018 van 13u tot 17u: workshop 3-5
locatie: bij SPK - Campus Blairon 714, 2300 Turnhout

 

SLOTEVENT

Alle teams komen bijeen om hun resultaten te delen met elkaar en een breder publiek en om bij te praten over hun ervaringen.

31 mei 2018, van 20u00 tot 22u00
Locatie nog te bepalen.

 

 

PRAKTISCH

Ben je als kmo geïnteresseerd in dit traject?

Stuur ons dan jouw contactgegevens, algemene info over je bedrijf, de uitdagingen waarmee je bedrijf zit en wat de toekomstverwachtingen zijn naar daphne.storms@mechelen.be

Ben je als creatief ondernemer geïnteresseerd in dit traject?

Stuur dan jouw contactgegevens, de disciplines waarin je gespecialiseerd bent, je verwachtingen en portfolio naar daphne.storms@mechelen.be 

 

 

Dit project kadert binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het project ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. CONNECTING THE DOTS. stimuleert cross-sectorale samenwerkingen tussen creatieve en reguliere sectoren in de provincie Antwerpen, om innovatie te stimuleren. Hiertoe worden onder meer co-creatietrajecten, workshops, bedrijfsbezoeken, opleidingen en netwerkevenementen georganiseerd.

Dit project kadert binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

logo EFRO